Via DR Penge

Investor på lang sigt

I dansk sammenhæng er Blackstone-sloganet dog blevet slanket til “Buy it, fix it.”

Der er i Danmark nemlig ikke planer om et hurtigt salg, lyder det fra James Seppala i interviewet med DR:

– Vores forretning har forandret sig meget over det sidste årti ved at overgå langt mere til langsigtede investeringer. Mange af vores investorer leder efter langsigtet værdiskabelse, siger James Seppala.

Så de danske lejere skal vænne sig til, at det er Blackstones danske administrationsselskab, 360 North, som udleverer nøglerne, når de flytter ind i en ny lejlighed.

Han nævner samtidig, at Blackstone ikke er færdig med at tilbyde lejligheder til indbyggerne i hovedstaden. Flere er på vej.

– Vi planlægger at bygge over 400 nye lejligheder for at forsøge at øge udbuddet her i byen. For det store problem i København er en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, siger Seppala.

250.000 kroner i kompensation

Blackstone har mødt kritik for sine metoder til at tømme beboelsesejendomme, så de kan istandsættes og huslejen få et vrid opad.

Jesper Mcbride fik tilbudt 250.000 kroner for at fraflytte sin lejlighed. Det takkede han nej til.

Et eksempel er Jesper Mcbride, som bor i en Blackstone-ejendom på Østerbro.

Efter at have talt med sin advokat vurderede han dog, at det på sigt var en dårlig aftale for ham, fordi lejemarkedet i København i disse år er i hastig forandring.

Derfor ville de 250.000 kroner hurtigt blive høvlet ned af de priser, der udbydes på det private lejemarked.

Blackstones danske administrationsselskab 360 North har i flere tilbudt lejere kontante beløb for at fraflytte deres lejlighede .

James Seppala erkender, at Blackstone har forsøgt at købe folk ud af deres lejligheder med henblik på at sætte dem i stand og hæve huslejen.

– Vores administrationsselskab har i fortiden givet enkelte lejere kompensation for at fraflytte deres lejligheder, så den kunne blive renoveret. Så vidt jeg ved, er det ikke usædvanligt i den her branche. Og de lejere, der tog imod tilbuddet, gjorde det med glæde, siger James Seppala.

– Vi forstår de bekymringer, der kan være forbundet med den praksis, og vi valgte for flere måneder siden at holde op med at give den slags tilbud.

Hvorfor holdt I op med det?

– Fordi vi forstår bekymringerne.

Det er helt lovligt – og skattefrit – at tilbyde en kompensation til en lejer, fordi man ønsker at renovere lejemålet.

Shake the building

Blackstone beskyldes også for at chikanere beboerne i deres ejendomme, som dermed tvinges til at fraflytte deres lejlighed, hvad der på engelsk har fællesbetegnelsen “Shake the building”.

Men den påstand harmonerer ikke med Blackstones strategi, fortæller James Seppala, som afviser, at Blackstone er en særligt hårdhændet udlejer.

– Vi har fokus på at være ansvarlige udlejere på tværs af vores udlejningsforretning i hele verden. Det gælder selvfølgelig også i København.

– Vores fokus er et at skabe en virksomhed i Danmark, som er sat op til at eje og forvalte ejendommene for evigt. En vigtig del af dette er et meget positivt forhold til vores kunder. Og det er noget, som vores ledelse i Danmark hele tiden arbejder på at sikre, siger han.

Blackstone medvirker i dokumentaren “De riges by – på desperat boligjagt, som kan ses på DR TV.