Tal og statistik

Arbejdsudbud og beskæftigelse

By  | 

Via CEPOS

CEPOS-analyse, der viser entydig positiv sammenhæng mellem øget arbejdsudbud og beskæftigelse. Den viser samtidig, at øget arbejdsudbud ikke presser reallønnen på længere sigt. Otto Brøns-Petersen advarer imod reformstop.

”Danmark er inde i et opsving, og det kunne måske være politisk fristende at erklære krisen for overstået og tiden inde til reformpause. Det kan ikke anbefales”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS.

”Vores analyse viser, at der er en meget klar sammenhæng mellem arbejdsudbud og beskæftigelse i Danmark. Når arbejdsudbuddet øges med f.eks. 1 pct., vokser beskæftigelsen også med 1 pct. Der er tale om en statistisk analyse baseret på danske kvartalsvise nationalregnskabsdata siden 1996. Analysen viser også, at øget arbejdsudbud ikke presser reallønnen andet end kortvarigt. Øget arbejdsudbud medfører ekstra investeringer, som genopretter reallønnen. Det er altså en skrøne, at øget arbejdsudbud virker ved at presse lønningerne”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS.

”Næsten alle Folketingets partier – inklusive Socialdemokratiet og DF – har medvirket til ganske betydelige strukturreformer gennem de seneste tre årtier. De kan med rette være stolte over, at dansk økonomi nu er i langt bedre form. Bl.a. er marginalskatten er sænket navnlig for mellemindkomster. Det vil være rettidig omhu at gennemføre mærkbare reformer med finansloven, som sikrer, at der også kommer vækst i arbejdsudbuddet og dermed beskæftigelsen for fremtiden”, udtaler Otto Brøns-Petersen, analysechef CEPOS.

Den fulde analyse “Arbejdspapir 57: Arbejdsudbud og beskæftigelse” kan hentes her


Print Friendly, PDF & Email

Hold dit netværk orienteret

Please Donate To Bitcoin Address: [[address]]

Donation of [[value]] BTC Received. Thank You.
[[error]]